Amazon FBA için Lojistik ve Kargolama

Amazon FBA için Lojistik ve Kargolama

Fulfillment by Amazon kisaca urunlerinizi Amazon’un deposuna gondermeyi ve satis yaptikca bu depolardan son kullaniciya ulastirilmasini cozen servise verilen ad.

Amazon deposuna 1 tane de 1000 tane de urun gonderebilirsiniz. Genelde yeni acilan hesaplarin 5000 adet urun limiti oluyor. Sizin satis yaptiginizi gordukce Amazon bu limiti daha ihtiyaciniz olmadan arttiracaktir.

FBA icin hesabinizin bir sirket veya kisi hesabi olmasinin bir onemi yok. Butun kullanicilar bu servisten yararlanabiliyor. Bunun disinda gondereceginiz urunlerin Amazon’a girilmis olmasi gerekli. Bazi urunler icin FBA kisitlamalar veya saticinin ekstra almasi gereken onlemler koyabiliyor, bunu kendiniz de arastirarak veya urunu girdikten sonra musteri iliskilerine sorarak ogrenebilirsiniz.

Urunler Amazon depoya ulasana kadar butun sorumluluk saticiya ait. Lojistik ile ilgili cikacak sorunlar, ek masraflar, gumruk konulari vs ile Amazon ilgilenmiyor. Eger koliler Amerika’daki bir lokasyondan cikacaksa Amazon size UPS gibi tasiyicilarin gonderim etiketlerini basabiliyor. Siz UPS ucretini direkt olarak hesabinizdan Amazon’a oduyorsunuz. Bu durum saticinin epey avantajina cunku cogu kisi veya sirket Amazon’un UPS ve benzeri sirketlerden aldigi fiyatlara ulasamadigi icin daha az masraf cikiyor.

Urunler Amerika disindaki bir yerden cikacaksa lojistigi saticinin ustlenmesi lazim. Anlasmali oldugunuz tasiyiciya gidecek lokasyonu verip takip numarasini Amazon’a iletiyorsunuz. Amerika’da gumruk vergisi odemeden gonderebileceginiz urunlerin toplam fiyati 800$’i gecmemeli. 800$’a kadarki gonderimlerinizde gumruk kontrollerine yakalanmamak mumkun. Bu miktara kadar olan urunler icin FBA’e UPS, DHL Fedex gibi bir express servis ile tasima daha mantikli olabilir. Bunun uzerindeki meblagdaki kargolar icin daha onceki yazilarimda bahsettigim gibi sizin veya Amerika’daki bir sirketin ithalat yapmasi gerekiyor.

Eger bir sekilde lojistigi sizin ustlenmeniz mumkun degilse, Cin’deki bazi ureticilerin FBA servisi verdigini biliyorum. Bu fabrikalardan aldiginiz urunlerin, bir Amazon deposuna ulasana kadar lojistigini de ustleniyorlar. Yine yurtdisinda baska ureticiler de bu servisi veriyorlar ama bildigim kadariyla hala bu servis cok yaygin degil.

Ureticiler disinda, isi malinizi herhangi bir lokasyondan FBA’e gondermek olan firmalar mevcut. Eger siparisiniz yuklu miktardaysa ve bir lojistik firmasi ile calisiyorsaniz onlara bunu yapip yapamayacaklarini sorabilirsiniz. Amerika ile calisan firmalar genelde bu duruma asina olduklari icin sizin icin bunu yapmak isteyebilirler. Bunun disinda FBA forwarding servisi veren sirketler de var. Bu sirketler yukun hacmine bakmazsizin urunlerinizi Amazon depolarina tasiyabilirler. 

Urunleri FBA icin yollamadan once bir FBA Shipment Order olusturacaksiniz. Bu order’da koli adetlerini, koli icerigini ve boyutlarini girmeniz gerekiyor. Amazon size satacaginiz urune gore gondereceginiz Amazon deponun adresini soyleyecek. Bu adres genelde urunun “tahminen” en cok satacagi bolgelere en yakin Amazon deposu olacak. Orneklerin hepsini Amerika uzerinden verdim fakat Meksika, Kanada, Birlesik Krallik gibi bir cok ulkede ve buradan Avrupa gibi diger kitalarda FBA’den faydalanabilirsiniz.

Amazon depomuza urunler ulastiktan sonra butun urunler teker teker sayilacak, gerekirse etiketlenecek (buna daha sonra deginecegim) satilacak durumda olmayan urunler ayiklanacak ve sonrasinda Fulfilled by Amazon olarak satisa hazir olacak. Bu surecte sizin yapmaniz gereken bir sey yok.

Satis geldikten sonra Amazon urunleri paketleyecek ve Amerika’daki herhangi bir lokasyona gonderecek. Gonderim konusunda butun musteri iletisimini ve iade sureclerini Amazon ustleniyor. Siz Amazon’a standard urun satis komisyonunu, depolama masraflarini, kargo masraflarini ve etiketlemeyi oduyorsunuz. Asagidaki linkten eger FBA ile bir urun satarsaniz ne kadar masrafiniz olacagini tahmini olarak hesaplatabilirsiniz.

https://sellercentral.amazon.com/hz/fba/profitabilitycalculator/index?lang=en_US

Amazon’da urununuz yoksa herhangi bir urunun ID’sini buraya girerek hesaplamayi yapabilirsiniz.

Urunler Amazon depoya girdikten sonra siz siparis aldikca gunluk olarak musterinize kargo gidecek. Masraflar ciktiktan sonraki gelir de hesabiniza eklenecek. Kargoyu Amazon’un ustlenmesinin bir avantaji da Amerika’daki her bolgeye ayni tutari odemeniz. Deponun bulundugu lokasyondan uzak bolgelere cok satisiniz varsa epey tasarruf yapabiliyorsunuz.

FBA’in bir guzel ozelligi de siparislerinizi Amazon uzerinden almasaniz bile kargo emri olusturabilmeniz. Satisi ebay, jet, etsy gibi 3. Parti pazar yerlerinden veya kendi web sitenizden yaptiysaniz kargolama hizmetini yine Amazon’a yaptirabilirsiniz. Bunun Amazon’a ekstra satis komisyonu odemiyorsunuz. Kargo, depolama ve depodaki iscilik masraflarini odeyerek FBA ile gonderim sagliyorsunuz. Masraflar yine hesabinizdan kesiliyor.

 

Kaynak https://medium.com/@emr_bilgin/amerikada-is-yapmak-amazon-fba-icin-lojistik-ve-kargolama-c2818ab05f57

Amazona Kargo Ücreti Hesaplamak için Tıkla